Vaata pilte

Bologna- maailma parima toiduga koht

Maailma parim toit

10.-15.05.2018
Maailma parim toit

bologna021

Bologna on Põhja-Itaalia ülikoolilinn Apenniinide jalamil. Teatavasti rajati just siin aasta 1000 kandis maailma kõige esimene ülikool. Kujutate ette ärksaid noori teistest maailmalinnadest Bolognasse ümber asumas? Ühel hetkel oli Bologna Pariisi järel üks tihedamini asustatud linnasid ja tema anatoomikumis, kirikutegelaste valvsa pilgu all, tegeleti teadusega. Nüüd pole siin ammu enam “nii kitsas”, aga Bologna Ülikool ja tortellinid on endiselt maailmatuntud.

Bologna on Emilia-Romagna maakonna suurim linn. Linna lõunakülg tõuseb sujuvalt kuppelmaastikuks – suvel pakub see varju ja talvel mõnusat õdusust. Hommikune jalutuskäik viib külastaja mäetipus asuvasse San Luca basiilikasse või villa Ghigi viljapuuaedadesse. Siit mitte kaugele jäävad väikelinnad Modena, Ferrara ja Ravenna. Lähedal asubka  Massimo Bottura restoran
Osteria Francescana. Ajakiri Forbes on nimetanud Emilia-Romagnat maakonnaks, kus kõige paremini süüa saab või täpsemalt: “Emilia- Romagna has the best food in the world”.

Bolognat armastatakse, temast võetakse mõõtu ja kadestatakse – Bolognas 6782769_origarmastatakse “hästi elada, hästi süüa ja juua”. Siin tegutsevad meisterkokad Agostino Iacobucci (üks Michelini tärn restoranile “I Portici”), Guida ristoranti Espresso lemmik ja kolme restorani omanik Massimiliano Poggi ning Bolognasse (Roomast, Londonist, kust kõik veel) tagasi pöördunud Michelini veteran, mitmete kokaraamatute autor Bruno Barbieri. Oma blogi peab Bea, kohalike foodide lemmik. Manuela Cavallo cateringiteenused said hiljuti pärjatud “King of Style& Food Design” auhinnaga.

Linnatänavatel on tunda parmigiano juustu vaimustavat lõhna. Lasagnet ja tortellinisid süüakse jahedatel talveõhtutel ja mitte ainult. Prosciutto crudo viib keele alla, bolognese kastet (loe: ragu’) valmistavad mammad ülepäeviti. Kohalikest veinidest tuntakse enim Cabernet Sauvignon’i, Pignoletto’t, Pinot Bianco’t, Merlot’d ja Barbera’t.60D-20120406-341-1000x666

Pane proovile oma kulinaarsed oskused Alessandra vanalinnamaja antiikses tavernas, käime Bologna mäenõlvadel jalutamas, trühvikoeraga trühvleid otsimas, toiduturgudel puu- ja juurvilja valimas, Michelini tärniga pärjatud osteriates söömas, nuusutamas maailma vanima ülikoolilinna hõngu, degusteerimas Modena palsamäädikat ja maitsmas siinsetel mäenõlvadel toodetud veine.

Mida ütleski ajakiri Forbes?

Bologna reisi viib läbi Bolognas elav ja Itaalia köögikultuuriga sina peal olev Katrin Veiksaar- vaata tema kohta lähemalt Reisijuhi nupu alt.

bottaia-8

Vaata mida täpselt teeme üleval oleva nupu REISIKAVA alt.

Vaata ka kõiki teisi kulinaarseid ahvatlusi sisaldavaid reise

Italy-Bologna-view-from-Asinelli-tower. (1)REISIKAVA

1. päev 

saabumine Milanosse  kell 13.35 

 

Sõit Bologanasse minibussiga. Lõunasöök kiirteel.
17.30 Saabumine hotelli.

Jalutuskäik läbi Bologna. 

20.00 Õhtusöök osterias, Bologna köök, pärjatud 1 Michelini tärniga 2016, Slow Food Italy 2017  ( õhtusöök ilma alkoholita hinnas) 

2. päev sanctuary of the Madonna di San Luca, antique church on the hill of Bologna, Italy

9.30-19.00 Väljasõit Bologna küngastele - peatume erinevates linnakestes kohalike veinitootjate juures.
Hommikupoolikul külastame kahele noorele veinitootjale kuuluvat viinamarjaistandust. Teejuht tutvustab meile, kuidas viinamarjataimedega ümber käia. Külastame veinikeldrit, meile näidatakse erinevaid veini tootmise tööfaase. Degusteerime vaatidest Sangiovese 2016. aastakäigu veini. Peamajas degusteerimine kohalikke tooteid: Mora Romagnola seast valmistatud vorstitooteid, pehmed ja poolpehmeid juustbottaia-8usid, Brisighella neitsioliiviõli, hooajalisi köögivilju ning valmistame koos ühe kohaliku toidu (piadina või gnocchi di patate).
Giidituur keskaegses ja romantilises Brisighella linnakeses.
Külastame suurveinitootja Umberto Cesari veiniistandust, kus meile näidatakse tootmisruume ja tehakse tuur viinamarjaistandusse. Külaskäigu lõpus degusteerime kolme veini (Pignoletto DOC Frizzante, Ca' Grande Sangiovese di Romagna DOC Superiore, Sangiovese di Romagna DOC Riserva).
20.00 Õhtusöök Bolognas vabal valikul.

 

3. päev 

11.00-12.30 laupäevane "palverännak" San Luca basiilikasse B2186864_origologna küngastel (2,4 km, tõus mäkke).
13.00-14.00 Pizza basiilika lähedal asuvas pitserias
14.00-15.30 Jalutuskäik tagasi kesklinna. Degusteerime jäätist, külastame linna vanimat ülikoolihoonet ja börsihoonet.
17.30-21.00 Kokandustund ja õhtusöök Bologna kesklinnas.
Oleme kutsutud kokkama itaalia koduperenaise Alessandra koju. Bolognas sündinud Alessandra on pasta valmistamise õpetaja, tal on kaks teismelist tütart. Näeme Alessandra majapidamist tema vanalinna mitmekorruse
lises korteris - see aiaga maja kuulub nende perekonnale. 
Perenaine pakub meile aias aperitiivi (pignoletto frizzante, kodus valmistatud crescente). Maja alumisel korrusel, mantelkorstnaga tavernas, õpime, kuidas valmistada pastatainast ja kuidas seda õhukeseks rullida. Valmistame kaks erinevat pastarooga - tagliatelled ja täidetud tortellonid.
Sööme ära kursuse kestel valmistatud pastaroad (tagliatelle al ragu', tortelloni ripieni di ricotta conditi con burro e salvia), mille juurde perenaine pakub maitsta kahte Emilia-Romagna maakonna veini. Õhtusöögi lõpetab magustoit(kuulub hinda)

 

4. päev 

 

Väljasõit minibussiga
9.30 Sõidame Bologna küngastele väikelinna Savigno. Koos teejuhi ja trühvlikoeraga läheme metsa trühvleid otsima (hõbepaju- ja tammemetsad).
13.00 Lõunasöök 1 Michelini tärniga 2017 pärjatud trahteris, osteria on spetsialiseerunud trühvlile ja seentele.(Lõuna ilma veinita sisaldub hinnas)
17.30 Sõidame edasi Spilambertosse ja külastame palsamäädika muuseumit. Palsamäädika degustatsisoon (kokku 60-90 minutit).

19.00 Tagasisõit Bolognasse.
20.00 Õhtusöök Bolognas vabal valikul.

 

5. päev

3006404_origLinna parim kohv. Hommikune linnaekskursioon kesklinn
a toiduturule. Käime Majani shokolaadipoes. Joome klaasi majaveini antiikses osterias (kuhu traditsiooniliselt tuleb turult ise süüa kaasa osta).  
13.00-15.00  Lõunasöök kesklinnas (raamatupoes asuv Eataly Bologna). 
Vaba pärastlõuna

6. päev 

10.00- 12.00 Meditatiivne linnaekskursioon: linna antiikseim kirik. certosa-bologna-tomba-montanari
12.30 Ärasõit Bergamosse

13.30 Lõunasöök kiirteel
17.05-20.55 lend Tallinnasse 

 

Hind sisaldab:

Lennupiletid - Tallinn- Milano- Tallinn

Majutus Bologna kesklinnas  5 ööd kahestes tubades väikeses kenas tüüpilises hotellis

Transfer minibussiga Milanost Bolognasse ja tagasi 

Kohapeal eesti keelne reisijuht/giid /Bologna fänn  Katrin Veiksaar

transport väljasõitudel

Programmis nimetatud veinimajade külastused ja  degusteerimised,

kohalike toodete degusteerimine,  

trühvlite otsimine,

balsamiäädika muuseumi külastus ja degusteerimine,

linnatuurid ja väljasõidud,

Bologna vanalinnas Alessandra kodus pastavalmistamise õhtu,  

1 õhtusöök 1 Michelini tärniga restoranis ,

1 lõunasöök 1 Michelini tärniga restoranis

bologna-special-events-cooking-villa-8_orig

Katrin Veiksaar

unnamed (6)Katrin Veiksaar on elanud Bolognas üle viieteistkümne aasta ja peab Bolognat üheks parimaks Itaalia linnaks, kus elada ja töötada. Itaalia köögikultuur on teda paelunud aegade algusest peale, aastate jooksul on sellele lisandunud huvi food designi ja “aeglase toidu” vastu. Tema töönädalat ilmestavad käigud kohalikele talupojaturgudele, toimetamised sõpruskonna ühisel linnapeenramaal ning koka- ja retseptiraamatute tudeerimine. 

Katrin peab Facebookis köögiuudisterubriiki köök.cucina ja kirjutab aeg-ajalt erinevatele toiduajakirjadele.  
 
Katrin õpib Bologna Ülikooli sotsiaalteadusosakonna magistriõppes veini ja gastronoomia erialal (“Enogastronomia e ospitalita”) 

 

Ole kursis põneva reisiinfoga

Pane siia oma meiliaadress ja oled toimuvaga kursis,



Liitu uudiskirjaga!